Στον Τιτάνα έφτασε το διαστημόπλοιο Κασίνι

Μετά από ταξίδι επτά χρόνων, το διαστημόπλοιο Κασίνι έφτασε στον Τιτάνα, έναν από τους πολλούς δορυφόρους του Κρόνου και εκτόξευσε το διαστημικό όχημα Χάιγκενς, που μετά από δυόμιση ώρες προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του περίεργου ουράνιου σώματος.

Με ταχύτητα ανέμων 430 χλμ την ώρα και με θερμοκρασία στους μείον 179 βαθμούς Κελσίου, το Χάιγκενς άρχισε να στέλνει δεδομένα στο Κασίνι που έκανε 70 φορές τον γύρο του Τιτάνα.

Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από την πυκνή αζωτούχο ατμόσφαιρα του Τιτάνα όπως και από το γεγονός ότι τα τοπία του παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες αλλά και διαφορές από αυτά της Γης.

Το Χάιγκενς κατέγραψε λόφους, πεδιάδες, βουνά, αλλά και αποξηραμένα ποτάμια και λίμνες που όμως κατά πάσα πιθανότητα ανάλογα την εποχή γεμίζουν με υγρούς υδρογονάνθρακες καθώς στον Τιτάνα βρέχει αιθάνιο και μεθάνιο.

Οι επιστήμονες ακόμη δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν το υπέδαφος του Τιτάνα είναι αυτό που γεννά το μεθάνιο ή το στοιχείο πέφτει υπό μορφή βροχής.

Η προσεδάφιση του Χάιγκενς πραγματοποιήθηκε πριν από ακριβώς πέντε χρόνια όμως τα εκατομμύρια στοιχεία που έχουν στείλει στη Γη το διαστημικό όχημα και το Κασίνι, ανοίγουν νέους δρόμους για τους ερευνητές ακόμη και σήμερα.

Το Κασίνι βρίσκεται ακόμη κοντά στον Κρόνο και για φέτος έχει προγραμματισθεί να βρεθεί άλλες πέντε φορές σε τροχιά γύρω από τον Τιτάνα