Γεμάτο μικρόβια το βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Ένα άκρως δραστήριο οικοσύστημα μικροβίων ανακάλυψαν ερευνητές στην Τάφρο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό, στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη μας. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα στοιχεία ότι μία ποικιλία οργανισμών αντιμετωπίζει με επιτυχία ακραίες συνθήκες -όπως παγωμένη θερμοκρασία, πίεση περίπου 1.100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην επιφάνεια της θάλασσας και πλήρες σκοτάδι- που έως πρόσφατα θεωρούνταν εχθρικές για τη ζωή.
φωτογραφία αρχείου (πηγή: dco.gl.ciw.edu)

«Τα βαθύτερα μέρη των βαθιών θαλασσών σίγουρα δεν αποτελούν νεκρές ζώνες. Αυτά τα μικρόβια αναπνέουν όπως εμείς. Υπάρχει εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα τροφής εκεί κάτω και μάλιστα φρέσκια και πολύ θρεπτική», επισημαίνει ο σκοτσέζος ερευνητής δρ Ρόμπερτ Τούρνεβιτς.

Οι δανοί, γερμανοί, βρετανοί και ιάπωνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόνι Γκλουντ του πανεπιστημίου της νότιας Δανίας, έστειλαν το 2010 ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος βάρους 600 κιλών στην τεράστια υποθαλάσσια τάφρο, σε βάθος σχεδόν 11.000 μέτρων, το οποίο συνέλεξε δείγματα από το λασπωμένο ίζημα του βυθού.

Η ανάλυση έδειξε μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων -κάθε κυβικό εκατοστό του ιζήματος του βυθού περιείχε περίπου 10 εκατ. μικρόβια. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι πρωτόγονοι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί ήταν δέκα φορές περισσότεροι και δύο φορές πιο δραστήριοι σε βάθος 11 χιλιομέτρων από ό,τι σε πιο ρηχά νερά βάθους πέντε έως έξι χιλιομέτρων.

Στην τάφρο των Μαριανών, τα μικρόβια βρίσκουν αφθονία νεκρής φυτικής και ζωικής ύλης, που καταβυθίζεται σιγά-σιγά από τα μικρότερα βάθη και αποσυντίθεται αργά όταν πια φθάσει στο βυθό και αρχίσει να μετατρέπεται σε ίζημα. Οι ποσότητες οργανικών υλικών είναι τόσο μεγάλες, που οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το γεγονός η συγκεκριμένη τάφρος και άλλα σημεία εξαιρετικά μεγάλου βάθους, παρόλο που αποτελούν μόνο το 2% των παγκόσμιων ωκεανών, να παίζουν σημαντικό ρόλο στον λεγόμενο «κύκλο του άνθρακα» και κατ’ επέκταση στη ρύθμιση του κλίματος της Γης. Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα, μια άλλη ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δανό ερευνητή Μαρκ Λέβερ του πανεπιστημίου του Άαρχους, παρουσίασαν την ανακάλυψη για πρώτη φορά μικροβιακής ζωής σε βάθος εκατοντάδων μέτρων κάτω από το βυθό, μέσα στον ωκεάνιο φλοιό.

Οι επιστήμονες που ερεύνησαν τα μικρόβια στην τάφρο των Μαριανών, σχεδιάζουν μέσα στο 2013 να κάνουν ανάλογη συλλογή δειγμάτων και από το δεύτερο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την τάφρο Κερμαντέκ – Τόνγκα, κοντά στις νήσους Φίτζι του Ειρηνικού, σε βάθος 10,8 χιλιομέτρων.

Το άρθρο πάρθηκε από enet.gr, 10:25 Τρίτη 19 Μαρτίου 2013.Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Geoscience». Πηγή: ΑΜΠΕ