Έκθεση για τις τελετές έναρξης και λήξης του Αθήνα 2004.

Η έκθεση, που φιλοξενείται στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδή, περιλαμβάνει αντικείμενα από τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα μεγάλο πάρτι οργανώνεται για τις 8 Ιουλίου, στους χώρους της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Γουδή, προκειμένου να τιμηθούν οι 7.000 εθελοντές των τελετών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, σηματοδοτώντας και τα εγκαίνια -το ίδιο βράδυ- της έκθεσης με κοστούμια και σκηνικά από την τελετή έναρξης των Αγώνων.

Το κτήριο των περιοδικών εκθέσεων της Γλυπτοθήκης θα φιλοξενήσει την έκθεση με τίτλο «Μια ελληνική Γιορτή – Αθήνα 2004», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Οι οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι καθυστέρησης ξεπεράστηκαν και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του ΥΠΠΟ -όπου φυλάσσονται και συντηρούνται τα αντικείμενα- και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, η έκθεση πραγματοποιείται και στην Αθήνα. «Περιμέναμε να ξαναζήσουμε το θέαμα της κλεψύδρας, που οραματίστηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και υλοποίησε με τη συνεργασία του εικαστικού Άγγελου Μέντη και τη βοήθεια των εθελοντών, για να αναπλάσουν τον ιστορικό χρόνο της Ελλάδας», είπε σήμερα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Ζωγραφισμένα κοστούμια από χαρτοπολτό, που φορούσαν οι εθελοντές, με αποτέλεσμα τις στυλιζαρισμένες μορφές της αρχαιότητας, που είδαμε στις τηλεοράσεις το βράδυ της τελετής έναρξης, πανοπλίες, άλογα, ο περιστρεφόμενος κύβος, φυσικά το καραβάκι – έμβλημα της τελετής, 47 παραδοσιακές στολές απ’ όλη την Ελλάδα, βίντεο της Αθηνάς Τσαγγάρη με τις προετοιμασίες και πολλά ακόμα αντικείμενα επέλεξε για τις ανάγκες της έκθεσης η Λίλη Πεζανού, σκηνογράφος της τελετής του 2004.

«Τα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Μαρούσι (κτήριο Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου), ίσως το 2010, μόλις ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός», εξήγησε ο Κ. Μπούρας, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του ΥΠΠΟ και πρόσθεσε: «Έως τότε, τα κοστούμια και τα σκηνικά φυλάσσονται και συντηρούνται, διαδικασία πολυδάπανη και χρονοβόρα, αφού πρόκειται για ευπαθή υλικά (λάστιχο, χαρτοπολτός), επεξεργασμένα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία».

«Μια σπίθα χρειαζόμαστε και τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά», είπε η εκπρόσωπος των εθελοντών του Αθήνα 2004, κ. Ελευθεριάδη, εκ μέρους των 60.000 Ελλήνων και ξένων εθελοντών, που συνέβαλαν σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ίδια κρατά «νωπές τις αναμνήσεις από τις πρόβες των τελετών στον Ασπρόπυργο και το ωραίο συναίσθημα, που τους μετέδιδε ο καθοδηγητής τους, Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος με ήρεμο και γαλήνιο τρόπο μεταμόρφωνε τα πάντα». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει στις 8 Ιουλίου,ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ