Πολλές οι υποψηφιότητες στα φετινά Βραβεία Νόμπελ

 Η εβδομάδα των βραβείων Νόμπελ ξεκινά τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση του Βραβείου Ιατρικής, με τις προβλέψεις να είναι ανοιχτές για όλα τα ενδεχόμενα.

Οι αρμόδιες επιτροπές δεν προβαίνουν σε κανένα σχόλια για τις υποψηφιότητες, ενώ οι προβλέψεις, όπως κάθε χρόνο, δίνουν και παίρνουν με εντατικούς ρυθμούς στην επιστημονική και μη κοινότητα. Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή των Βραβείων δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη καταλήξει στον νικητή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ των 205 φετινών υποψηφιοτήτων. Πριν την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθεί ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, η Επιτροπή θα συνεδριάσει δύο φορές. «Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι υποψήφιοι φέτος» δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής Γκέιρ Λούντεσταντ.

Η απουσία ενός ξεκάθαρου φαβορί έχει εντείνει το παιχνίδι των προβλέψεων, ενώ ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι τελικά η Επιτροπή θα επιλέξει το λογικό φαβορί, αποφεύγοντας τις εκπλήξεις. Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή συνήθως επεκτείνει το Νόμπελ Ειρήνης σε τομείς όπως το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές. «Η Επιτροπή Νόμπελ βρίσκεται υπό πίεση να εφαρμόσει και πάλι την κλασική αντίληψη της Ειρήνης στην τελική της επιλογή», επεσήμανε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Γιαν Έγκελαντ.

Πριν από ένα χρόνο, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Μάρτι Αχτισαάρι, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και διαπραγματευτής του ΟΗΕ. Φέτος, δύο από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι του Μπαράκ Ομπάμα και του Νικολά Σαρκοζί, αλλά και της Ίνγκριντ Μπετανκούρ. Στη λίστα υποψηφίων περιλαμβάνεται και Ντένις Μουκουέγκε, ιδρυτής του νοσοκομείου Πάνζι στη Δημοκρατία του Κονγκό, που έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Στις 8 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με τους λογοτεχνικούς κύκλους να θεωρούν ότι πιθανότατα θα δοθεί σε ποιητή, για πρώτη φορά μετά το 1996. Ο Σουηδός Τόμας Τρανστρόμερ, ο Σύρος Άδονις έχουν ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, καθώς επίσης ο Νοτιοκορεάτης Κο Ουν. Το 2008, το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Ζαν-Μαρί Γουστάβ Λε Κλεζιό. Πάντως το site στοιχημάτων Ladbrokes δίνει πιθανότερο νικητή τον ισραηλινό συγγραφέα Άμος Οζ, με πιθανότητες 4 προς 1. Σε ότι αφορά τα επιστημονικά βραβεία, της Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Οικονομίας, Αμερικανοί ερευνητές κατακλύζουν παραδοσιακά τις λίστες των νικητών κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Τα Βραβεία Νόμπελ απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901. Τα τελευταία χρόνια, επίκεντρο των συζητήσεων αποτελεί το θέμα του κατά πόσο τα επιστημονικά βραβεία περιορίζονται σήμερα από τον στενό ορισμό της επιστήμης. Πεδία όπως οι ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές επιστήμες εξαιρούνται των αμιγώς επιστημονικών πεδίων, παρά το ότι επηρεάζουν κρίσιμες πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Πρόσφατα μάλιστα, δέκα επιστήμονες κατέθεσαν ανοιχτή επιστολή στο Ίδρυμα Νόμπελ ζητώντας τη δημιουργία βραβείων που θα περιλαμβάνουν αυτά τα πεδία, αν και στο παρελθόν η Επιτροπή απέρριψε παρόμοια αιτήματα.

www.kathimerini.gr  με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο