«Αδέσποτος» δορυφόρος πέφτει στη Γη

Αναμένεται να «χτυπήσει» τον πλανήτη μας αύριο Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο

doryforosΛονδίνο
Ο «παροπλισμένος» αμερικανικός ερευνητικός δορυφόρος UARS ετοιμάζεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης όπου και θα καταστραφεί. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για έναν δορυφόρο ηλικίας 20 ετών που είχε κατασκευαστεί με παλαιά πρωτόκολλα ασφάλειας με αποτέλεσμα η NASA να μην μπορεί να υπολογίσει την ακριβή ώρα εισόδου και μερικής καταστροφής του στη γήινη ατμόσφαιρα ούτε τα σημεία που θα πέσουν τα συντρίμμια του προκαλώντας ανησυχία για πιθανά ατυχήματα.

Ο δορυφόρος έρχεται
Ο Δορυφόρος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) εκτοξεύτηκε το 1991 με αποστολή να μελετήσει τις χημικές διεργασίες στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Το 2005 η NASA αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία του  αφού τις ίδιες έρευνες μπορούσε να διενεργήσει η νέα γενιά δορυφόρων. Ο UARS έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο ενός λεωφορείου, μήκος 11 μέτρα και συνολικό βάρος 6 τόνων.
Σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς της NASA ο δορυφόρος θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα αύριο Παρασκευή κατά τις βραδινές ώρες ή τα ξημερώματα Σαββάτου (για την Ελλάδα). Οι ειδικοί της NASA τονίζουν ότι θα έχουν πιο σαφή εικόνα για την είσοδο του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα της Γης μέσα στο τελευταίο 12ωρο από την επιστροφή του στα… επίγεια.  Αβέβαιο παραμένει και το ακριβές σημείο αν και εκτιμάται ότι θα είναι σε μία ζώνη από τις 57 μοίρες βόρεια ως τις 57 μοίρες νότια, ζώνη που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Εκτιμάται ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καταστραφεί από την τριβή αλλά ότι 26 κομμάτια θα «επιβιώσουν».

Τα συντρίμμια

Το πρόβλημα είναι διπλό αφού στα συντρίμμια που θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης συμπεριλαμβάνονται ένα όργανο 150 κιλών και τρεις μπαταρίες βάρους 50 κιλών η κάθε μία ενώ η NASA δεν γνωρίζει τις πιθανές περιοχές στις οποίες θα πέσουν ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Υπάρχει απλά μια εκτίμηση ότι αυτά τα 26 μέρη του δορυφόρου θα διασκορπιστούν σε μια ακτίνα 700 χλμ. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πιθανότητες να υπάρξει ατύχημα, δηλαδή να χτυπήσει κάποιος από την πτώση των συντριμμιών, είναι μία στις 3.200, ποσοστό όχι εξαιρετικά ανησυχητικό αλλά σίγουρα όχι και αμελητέο.