«Έπεισαν» τα φωτόνια να σχηματίσουν μόρια

photons

Τα πάνω κάτω στις γνώσεις μας για το φως, έφεραν επιστήμονες στην Αμερική, δημιουργώντας από αυτό μια νέα μορφή ύλης, η οποία ως τώρα δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί στη φύση, αλλά είχε προταθεί μόνο θεωρητικά.

Οι επιστήμονες σε Χάρβαρντ και ΜΙΤ πέτυχαν να «χειραγωγήσουν» με τέτοιο τρόπο τα φωτόνια, ώστε αυτά να σχηματίσουν μόρια. Επικεφαλής των πειραμάτων είναι οι καθηγητές Φυσικής Μιχαήλ Λούκιν και Βλάνταν Βούλετιτς. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature». Τα φωτόνια θεωρούνται σωματίδια χωρίς μάζα που δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έτσι δύο ακτίνες λέιζερ που θα διασταυρωθούν, φαίνεται ότι απλώς η μία περνά μέσα από την άλλη. Όμως τα «φωτονικά μόρια» συμπεριφέρονται διαφορετικά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τόσο ισχυρά, που αρχίζουν να δρουν σαν να έχουν μάζα και έτσι προσδένονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μόρια.

Οι ερευνητές έβαλαν άτομα ρουβιδίου σε θάλαμο κενού και μετά, με λέιζερ, έψυξαν το νέφος των ατόμων σε θερμοκρασία λίγων μόνο βαθμών πάνω από το απόλυτο μηδέν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ασθενείς παλμούς λέιζερ, έστειλαν μεμονωμένα φωτόνια να περάσουν μέσα από αυτό το ατομικό νέφος, το οποίο επιβράδυνε σημαντικά την κίνηση των διερχομένων φωτονίων. Τελικά, τα φωτόνια εξέρχονταν από την άλλη μεριά του νέφους σαν ένα ενιαίο μόριο.

Η ανακάλυψη, εκτός του ότι σπρώχνει πιο πέρα τα σύνορα της επιστημονικής γνώσης, μπορεί να έχει και πρακτικές επιπτώσεις, γιατί τα φωτόνια αποτελούν το καλύτερο μέσο για τη μεταφορά κβαντικών πληροφοριών. Μάλιστα, ο Μιχαήλ Λούκιν είπε επίσης ότι κάποια μέρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και πολύπλοκες τρισδιάστατες δομές, όπως κρύσταλλοι, μόνο από φως.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature12512.html

 

(ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ)