Τεχνολογική επανάσταση από το γραφένιο

Το γραφένιο, μία ουσία ανθεκτικότερη από το ατσάλι, με πάχος ενός ατόμου και με ιδιότητες υπεραγωγού, αποτελεί καινοτομία ανάλογη με εκείνη της σιλικόνης.
Έχοντας εξασφαλίσει επιδότηση 50 εκατ. στερλινών, οι δημιουργοί του φιλοδοξούν τώρα να παίξουν κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας. Για την ανακάλυψη αυτή, ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ εξασφάλισε -εξ ημίσεως με τον έτερο εφευρέτη, τον Αντρέ Γκάιμ- το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2010, ενώ το γραφένιο ίσως οδηγήσει στην κατασκευή νέας γενιάς ελαφρών αεροσκαφών, οθονών που θα διπλώνουν, βελτιωμένων πλαστικών και νέων γυαλιών, που θα προκαλέσουν επανάσταση σε κάθε τομέα, από τη νανο-χειρουργική, μέχρι και τις οικοδομές. Οι προοπτικές αυτές ανήκουν, όμως, στο μέλλον, καθώς η καινοτομία του γραφενίου είναι τέτοια που δεν υπάρχουν ακόμη πρακτικές εφαρμογές για αυτό.
Χρησιμοποιώντας το γραφένιο, ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ δημιούργησαν μεμβράνη σαν μπαλόνι που έχει πάχος μόνο ένα άτομο, αλλά είναι αρκετά δυνατή ώστε να αντέχει σε εσωτερικές πιέσεις αρκετών ατμοσφαιρών. Σε αντίθεση με τα λαστιχένια μπαλόνια, από τα οποία ο αέρας διαρρέει, έστω και με μικρή ταχύτητα, το μπαλόνι από γραφένιο είναι τόσο αδιαπέραστο ώστε είναι ικανό να συγκρατεί ακόμα και τα μικροσκοπικά άτομα του ηλίου.
Μία από τις επιδιώξεις της βρετανικής κυβέρνησης με την επένδυση των 50 εκατ. αφορά τη δημιουργία «κέντρου γραφενίου» στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπου εργάζονται ο Νοβοσέλοφ και ο Γκάιμ. Η ακριβής αξιοποίηση των κρατικών κεφαλαίων βρίσκεται και αυτή στο στάδιο της μελέτης. Οι αρχικές σκέψεις των δύο επιστημόνων να καταθέσουν αίτημα ευρεσιτεχνίας για το υλικό δεν απέδωσαν, καθώς πολλές εταιρίες στον κόσμο μελετούν αυτή τη στιγμή ανάλογα υλικά. «Γνωρίζουμε για την ύπαρξη του υλικού αυτού και πραγματοποιούμε τις δικές μας έρευνες σε αυτό. Μπορείτε βέβαια να καταθέσετε ευρεσιτεχνία αν το επιθυμείτε, αλλά αν το γραφένιο είναι τόσο ενδιαφέρον, τότε θα προσλάβουμε εκατό δικηγόρους και θα βρεθείτε στα δικαστήρια για τα επόμενα 100 χρόνια», φέρεται να είπε ανώτατο στέλεχος εταιρίας τηλεπικοινωνιών στους δύο εφευρέτες.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Observer και Wikipedia