Ανεπιτυχής μέχρι σήμερα η αμφισβήτηση του Αϊνστάιν

Εδώ και έναν αιώνα, πολλοί αμφισβήτησαν τις θεωρίες του Αϊνστάιν, από το ναζιστικό κόμμα μέχρι και σύγχρονους φυσικούς. Όλοι απέτυχαν

imageΤην Πέμπτη, το εργαστήριο του CERN δημοσιοποίησε εντυπωσιακή ανακάλυψη: τον εντοπισμό υποατομικού σωματίδίου νετρίνο, ικανού να κινηθεί ταχύτερα από το φως. Αν αυτό αληθεύει, η θεωρία του Αϊνστάιν έχει ανατραπεί, όπως εξηγεί η φυσικός Μίτσιο Κάκου του City College of New York, που χαρακτηρίζει την ανακάλυψη ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σχετικότητα». Ο Αντόνιο Ερεντιτάτο, μέλους του πειράματος του CERN, εξέφρασε με σεμνότητα τα αποτελέσματα του πειράματος, δεχόμενος επικρίσεις από συναδέλφους του. «Είναι πολύ επικίνδυνο να στοιχηματίζεις κατά του Αϊνστάιν», λέει ο Ρομπ Πλάνκετ, φυσικός του εργαστηρίου Φέρμι στο Σικάγο, που θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει πειραματικά τα δεδομένα του CERN.

Ακόμη, όμως, και ο ίδιος ο Αϊνστάιν παραδέχθηκε το σφάλμα του το 1929, χαρακτηρίζοντας την «κοσμολογική σταθερά» του ως τη «μεγαλύτερή μου γκάφα». Η σταθερά είχε χρησιμοποιηθεί στη θεωρία της σχετικότητας ως δύναμη, που εμποδίζει την κατάρρευση του Σύμπαντος. Το 1998, νέα δεδομένα έδειξαν ότι το Σύμπαν επιταχύνει και ότι η «γκάφα» του Αϊνστάιν δεν ήταν εσφαλμένη. Το πείραμα του CERN στηρίχθηκε σε μέτρηση δέσμης νετρίνο, τα οποία κινήθηκαν κατά 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από το φως. «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο χρόνος αυτός είναι απειροελάχιστος, αλλά δεν είναι έτσι. Αν εντοπίσουμε κάποιο σωματίδιο ύλης, όπως το νετρίνο, ικανό να κινηθεί ταχύτερα από το φως, θα νιώσουμε σοκ», λέει ο Ερεντιτάτο.

Το πείραμα του CERN πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ αν τα δεδομένα του αποδειχθούν, το σύνολο της Φυσικής θα πρέπει να ξαναγραφτεί. «Όλα παίζονται. Ακόμη και μία ιδιοφυΐα σαν τον Αϊνστάιν μπορεί να αμφισβητηθεί», λέει ο ειδικός του Αϊνστάιν, Ντον Χάουαρντ του Πανεπιστημίου Notre Dame των ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP