Κίνα: Προ πολλού στην τροφική αλυσίδα η μελαμίνη

Η μελαμίνη που περιέχεται στα φυτοφάρμακα έχει περάσει προ πολλού στην τροφική αλυσίδα, λένε οι επιστήμονες.

Η μελαμίνη, χημική ουσία που έχει μολύνει το βρεφικό γάλα στην Κίνα προκαλώντας προβλήματα υγείας σε χιλιάδες παιδιά, χρησιμοποιείται στη χώρα ως φυτοφάρμακο και είναι πιθανόν να έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα εδώ και πολύ καιρό, δηλώνουν κινέζοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Tσαν Κινγκ-Μινγκ, αναπληρωτή καθηγητή βιοχημείας στο Chinese University του Χονγκ Κονγκ, η κυρομαζίνη, ένα παράγωγο της μελαμίνης, χρησιμοποιείται ευρέως ως φυτοφάρμακο στην Κίνα.

«Απορροφάται από τα φυτά ως μελαμίνη… φυσικά έχει ήδη περάσει στην τροφική μας αλυσίδα και στις ζωοτροφές. Άρα το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά στα γεωργικά προϊόντα, στις ζωοτροφές και στις τροφές των ιχθυοκαλλιεργειών», δηλώνει σε συνέντευξή του.

Μια αναζήτηση στο Ίντερνετ για εταιρείες που παράγουν κυρομαζίνη στην Κίνα απέδωσε πολλά αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το τι σημαίνει η μελαμίνη για τον ανθρώπινο οργανισμό ή για ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε μικρές δόσεις της ουσίας επί μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Από τις χιλιάδες των παιδιών που νόσησαν με πέτρες στα νεφρά στην Κίνα, το 80% είναι ηλικίας κάτω των 2 ετών και το μολυσμένο γάλα αποτελούσε σχεδόν το αποκλειστικό προϊόν διατροφής.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μελαμίνη δημιουργεί πέτρες στα νεφρά και προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών. Αλλά δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν άλλες μακροπρόθεσμες συνέπειες στον οργανισμό. Πρόκειται για ουσίες που δεν έπρεπε να υπάρχουν στα τρόφιμα», λέει ο Πίτερ Γιου, καθηγητής εφηρμοσμένης βιολογίας και χημικής τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.

Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι, αν και οι πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, το ανησυχητικό είναι ότι βλάβη στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί όταν η μελαμίνη αρχίζει να κρυσταλοποιείται και να φράζει τους νεφρικούς σωλήνες που φιλτράρουν το αίμα.

Έπειτα από το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τις μολυσμένες με μελαμίνη κινεζικές ζωοτροφές, οι οποίες εξήχθησαν στις ΗΠΑ προκαλώντας νεφρική ανεπάρκεια και τον θάνατο σε χιλιάδες σκύλους και γάτες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι έρευνές της οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση «χοιρινού, κοτόπουλου, ψαριών και αυγών από ζώα που αθέλητα έχουν τραφεί με ζωοτροφές μολυσμένες με μελαμίνη… δεν είναι πιθανόν να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου».

Επικαλούμενος άλλες έρευνες, ο Ντάνιελ Τσαν, καθηγητής νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λέει: «Τα αποτελέσματα των ερευνών που ακολούθησαν την υπόθεση των ζωοτροφών το 2007 έδειξαν ότι το επίπεδο μόλυνσης στη δική μας τροφική αλυσίδα είναι χαμηλό και, κατά συνέπεια, δεν είναι πιθανόν να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στους ανθρώπους».

Το Χονγκ Κονγκ θέσπισε σήμερα το ανώτατο όριο των 2,5 χιλιοστόγραμμων ανά κιλό περιεκτικότητας των τροφίμων σε μελαμίνη και στο 1 χιλιοστόγραμμο ανά κιλό για τις παιδικές τροφές και τις μητέρες που θηλάζουν.

Ωστόσο, επιστήμονες επέκριναν τον καθορισμό αυτών των ορίων. «Το όριο του 1 χιλιοστογράμμου είναι αυθαίρετο. Όπως σε πολλές καρκινογόνες ουσίες, τα όρια μειώνονται συνεχώς. Το 1 mg μπορεί να είναι αβλαβές, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι καλό. Ιδανικά, (η μελαμίνη) πρέπει να απαγορευθεί, δεν πρέπει να επιτρέπεται», λέει ο Πίτερ Γιου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ