Ενα από τα πιο σπάνια αστρονομικά φαινόμενα

venus 2

Ένα μοναδικό ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο περιμένουν αύριο οι επιστήμονες από όλα τα μέρη του πλανήτη. Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που θα αρχίσει να εξελίσσεται από τις 01:05 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης και θα διαρκέσει έξι ώρες και 40 λεπτά. Όσοι δεν στρέψουν εκείνη την ώρα τα μάτια τους προς τον ουρανό θα πρέπει να περιμένουν άλλα 105 χρόνια μέχρι να επαναληφθεί το φαινόμενο, δηλαδή το 2117. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όμως, καθώς όσοι το παρακολουθήσουν θα πρέπει να κοιτάξουν τον ήλιο με ειδικό τηλεσκόπιο εφοδιασμένο με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία και όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τύφλωσης.
Η διάβαση της Αφροδίτης, γίνεται ορατή, όταν ο πλανήτης διέρχεται ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Μέρα με τη μέρα, η απόσταση της Αφροδίτης από τον Ήλιο μικραίνει και την Τετάρτη 6 Ιουνίου ο γειτονικός μας πλανήτης θα διακρίνεται σαν μία μικρή στρογγυλή σκοτεινή κουκκίδα που θα διασχίζει τον φωτεινό δίσκο του Ήλιου και θα είναι ορατή περίπου από τα τρία τέταρτα της υδρογείου. Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που παρατηρείται τέσσερις φορές κάθε 243 χρόνια και μια μοναδική ευκαιρία για να γίνουν πολύτιμες παρατηρήσεις και μελέτες για την ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη, αλλά και για άλλους πλανήτες στο μακρινό Διάστημα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Αλάσκα, τον Βόρειο Καναδά και τον Δυτικό Ειρηνικό έως τη Βόρεια Ασία, την Άπω Ανατολή, και την Ανατολική και Κεντρική Αυστραλία.
Στο μεγαλύτερο τμήμα της – άτυχης – Ευρώπης, ο Ήλιος θα ανατείλει στις 6 Ιουνίου έπειτα από την ολοκλήρωση της διάβασης, ενώ η Ελλάδα θα προλάβει να δει ένα μέρος της.
Η Ελλάδα δε βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου καθώς αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκειας της νύχτας. Η ανατολή του ήλιου θα βρει το φαινόμενο μετά τη μέση της διάβασης και κατά συνέπεια θα παρατηρήσουμε κάτι λιγότερο από το μισό φαινόμενο βλέποντας όμως την έξοδο της Αφροδίτης.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα (5/6/2012)