Ιατρικό ρομπότ ρυθμίζει τα φάρμακα των ασθενών

Η Panasonic ανακοίνωσε την κατασκευή ενός ιατρικού ρομπότ που χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς, εξέλιξη που σηματοδοτεί την είσοδο του ιαπωνικού γίγαντα στην ρομποτική. Το ρομπότ θα διατίθεται για νοσοκομεία στην Ιαπωνία από τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ακίρα Καντότα, εκπρόσωπο της Panasonic, το κόστος του θα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

«Το ρομπότ είναι το πρώτο προϊόν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της εταιρείας. Μπορεί να ρυθμίζει τις δόσεις των ενέσιμων φαρμάκων, εξοικονομώντας χρόνο για τους φαρμακοποιούς», εξήγησε ο Καντότα. Η όψη του ρομπότ δεν είναι καθόλου ανθρωπόμορφη, μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο ντουλάπι με συρτάρια. Οι γιατροί βάζουν τα φάρμακα στο ρομπότ, το οποίο παράλληλα διατηρεί βάση δεδομένων με τα ιατρικά αρχεία των ασθενών, ενώ στη συνέχεια φτιάχνει τις δόσεις φαρμάκων για κάθε έναν, τοποθετώντας τα στα αντίστοιχα συρτάρια.

Η Panasonic ελπίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το συγκεκριμένο ρομπότ και άλλα ρομποτικά ιατρικά μηχανήματα θα φτάσουν τα 315 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press