Οδηγός για πρώτες βοήθειες το καλοκαίρι

imageΗ μεγάλη ώρα των διακοπών φτάνει. Ανάμεσα στα αντηλιακά και τα μαγιό αφήστε χώρο για τα απαραίτητα «εφόδια» για ασφαλείς εξορμήσεις στην παραλία και την εξοχή. Και για να μην αρχίσετε να φωνάζετε «Βοήθεια» αν σας τσιμπήσει μια μέλισσα, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές, για ένα ασφα­λές και ξένοιαστο καλοκαίρι.

Μια. . μέλισσα (ή σφήκα] τον Αύγουστο

Μπορεί να μην είναι Αύγουστος, αλλά οι μέλισσες και οι σφήκες κυ­κλοφορούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και καλό θα ήταν να μπορούσαμε να αποφύγουμε τυχόν τσιμπήματα τους. Τι πρέπει να προσέξουμε:

1. Δεν φοράμε ποτέ αρώματα (εκτός από τη νύχτα). Σε αυτά συμπε­ριλαμβάνονται και οι λακ, τα τζελ, οι κρέμες σώματος και γενικά ότι έχει γλυκιά και έντονη μυρωδιά. Οι μέλισσες τα λατρεύουν και θα έρθουν να τα διεκδικήσουν.

2. Δεν κάνουμε απότομες κινήσεις με τα χέρια μας για να τις διώ­ξουμε. Καλύτερα να απομακρυνθούμε ήρεμα.

3. Αποφεύγουμε να πίνουμε αναψυκτικά και ποτά σε ανοιχτούς χώ­ρους, καθώς οι μέλισσες έλκονται από τη μυρωδιά τους.

4. Αποφεύγουμε να περνάμε δίπλα από ανοιχτούς κάδους με σκουπί­δια. Εκεί είναι το «στέκι» τους.

Με τσίμπησε. Τι να κάνω τώρα;

Βήμα 1ο: Βγάζω το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι. Οι μέλισσες αφήνουν κεντρί, οι σφήκες όχι. Προσπαθήστε να μην πιέσετε την περιοχή, γιατί μπορεί να μπει βαθύτερα.

Βήμα 2ο: Τοποθετήστε τοπικά κρύα επιθέματα.

Βήμα 3ο: Αν το πρήξιμο εξαπλώνεται, τότε καλύτερα να επισκε­φθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

 
Τσίμπημα τσούχτρας

Αν εκεί που κολυμπάτε αμέριμνα σας τσιμπήσει τσούχτρα, τότε πρέπει καταρχάς να γνωρίζετε τα συμπτώματα:

1. Έντονος πόνος σαν κάψιμο και κοκκίνισμα του δέρματος

2. Ναυτία και πολλές φορές δυσκολία στην αναπνοή

3. Πτώση της πίεσης

4. Ταχυκαρδία

5. Πονοκέφαλος, εμετός, διάρροια, δύσπνοια

Άμεσες ενέργειες
Βήμα 1ο: Αφαιρούμε τυχόν κολλημένα πλοκάμια της τσού­χτρας από το δέρμα μας.

Βήμα 2ο: Ξεπλένουμε την περιοχή του τσιμπήματος με ά­φθονο θαλασσινό νερό. Αποφεύγουμε το γλυκό νερό, γιατί μπο­ρεί να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν απομείνει στο δέρμα.

Βήμα 3ο: Αλείφουμε την περιοχή με μια κρέμα κορτιζόνης ή, αν δεν έχουμε, φτιάχνουμε ένα μείγμα από ξίδι και νερό και το το­ποθετούμε με κομπρέσες στην περιοχή του τσιμπήματος.

Βήμα 4ο: Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή γίνονται ε­ντονότερα, καταφεύγουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

clip_image002

Αν καταφέρατε να καείτε και αυτό το καλοκαίρι, που δερματολόγοι και ΜΜΕ «φωνάζουν» καθημερινά για τις επιβλαβείς ιδιότητες του ήλιου, τότε καταφύγετε στα παρακάτω:

Λύση πρώτη: Κάνουμε συχνά δροσερά μπάνια που μας ανακουφί­ζουν από τον πόνο. Προσοχή στο σφουγγάρι. Δεν τρίβουμε την περι­οχή του καψίματος και δεν σκουπιζόμαστε απότομα.

Λύση δεύτερη: Φτιάξτε ένα κατάπλασμα από πεπόνι. Τοποθετήστε τη φλούδα του σε μια γάζα και βάλτε το πάνω στα ερεθισμένα σημεία. Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει επουλωτικές ιδιότητες.