Σύγκρουση πλανητών 300 έτη φωτός από τη Γη

Μάζα σκόνης που πλέει γύρων από ένα διπλό άστρο αποδεικνύει τη βίαιη σύγκρουση δύο πλανητών, σύμφωνα με νέες παρατηρήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

«Είναι σαν να συγκρούστηκε η Γη με την Αφροδίτη» εξήγησε ο Μπέντζαμιν Ζάκερμαν, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συμμετείχε στη μελέτη. «Δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Βέβαια, τέτοιες καταστροφικές συγκρούσεις μπορούν να υπάρξουν σε ένα ώριμο πλανητικό σύστημα».

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal, η επιστημονική ομάδα ανέφερε τον εντοπισμό σκόνης γύρω από ένα άστρο γνωστό ως BD +20 307, σε απόσταση 300 ετών φωτός, στον αστερισμό του Κριού. «Αν υπήρχε ζωή σε κάποιον από τους δύο πλανήτες, η σύγκρουση θα εξαφάνισε τα πάντα σε λίγα λεπτά: Μιλάμε για την απόλυτη εξαφάνιση ειδών», σχολίασε ο Γκρέγκορι Χένρι του πανεπιστημίου του Τενεσί.

Το BD +20 307 φαίνεται να αποτελείται από δύο άστρα, παρόμοιας μάζας, θερμοκρασίας και μεγέθους με τον δικό μας Ήλιο Περιστρέφονται γύρω από το κοινό τους κέντρο μάζας περίπου κάθε 3 ½ ημέρες.

www.kathimerini.gr  

με πληροφορίες από Reuters