Στη Χάγη η υπόθεση του τάφου του Αχιλλέα

Ερίζουν για το μύθο ή για το πετρέλαιο;

 Ένας σκληρός, δικανικός πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι δύο χώρες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, διεκδικούν -η καθεμιά για λογαριασμό της- την περιοχή στην οποία, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, είναι θαμμένος ο ήρωας ενός άλλου πολέμου, του τρωικού, ο Αχιλλέας.

Συγκεκριμένα, οι δύο όμορες χώρες διεκδικούν μετ? επιτάσεως το Φιδονήσι, όπως αυτό ονομάζεται από τους ντόπιους. Η συγκεκριμένη νησίδα, που έχει επιφάνεια μόλις 17 εκταρίων και αποτελείται από μερικά ασπριδερά, ασβεστολιθικά κατσάβραχα και βρίσκεται στο Δέλτα του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο, διεκδικείται από τις δύο χώρες, καθώς υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ασάφεια στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, τόσο επί οθωμανικής αυτοκρατορίας όσο και πρόσφατα επί σοβιετικής επικυριαρχίας.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μικροσκοπική νησίδα, η οποία από τους μεν χαρακτηρίζεται ως ακατοίκητη βραχονησίδα και από τους δε ως κατοικημένη νήσος την οποία οι αρχαίοι ονόμαζαν Λευκή, ενώ ο ιστορικός Παυσανίας αποκάλεσε “Αχιλλέως νήσο”. Αυτό διότι, εκεί, στην αποκαλούμενη και “νήσο των μακάρων”, βρισκόταν κατά το μύθο ο τάφος του Αχιλλέα.

Βέβαια, όταν άρχισε στη Χάγη η νομική διαδικασία, έγινε ξεκάθαρο ότι το μήλον της Έριδος δεν είναι ο μυθικός τάφος του φημισμένου ήρωα του τρωικού πολέμου. Η διαμάχη των δύο παραδουνάβιων χωρών περιστρέφεται γύρω από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υποτίθεται ότι υπάρχουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το διεθνές δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για το ποιος θα αρχίσει και μέχρι ποίου σημείου θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις: η Ρουμανία ή η Ουκρανία; Πολλά εξαρτώνται από το αν το Φιδονήσι θα αναγνωριστεί στη Χάγη ως βραχονησίδα ή ως κατοικημένη νήσος, διότι το καθεστώς αυτό θα προσδιορίσει και το ως πού φθάνει η υφαλοκρηπίδα των ρουμανικών και ουκρανικών παραλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ουκρανοί κάνουν τα πάντα, τα τελευταία χρόνια, ώστε να αποδείξουν πως η αρχαία Λευκή κατοικείται μέχρι σήμερα από ομοϊδεάτες τους, σε αντίθεση με τους Ρουμάνους, που υποστηρίζουν ότι οι μοναδικοί κάτοικοι της βραχονησίδας είναι τα φίδια (εξ ου και Φιδονήσι).

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως η Λευκή έχει τουλάχιστον εκατό μόνιμους κατοίκους, ενώ διαθέτει κι ένα ταχυδρομείο, ένα ταμιευτήριο και δύο ξενοδοχεία. Επίσης, ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι της απέναντι κείμενης Οδησσού έχουν κάνει έρανο, ώστε να χτίσουν και μια εκκλησία στο συγκεκριμένο νησάκι του Δούναβη.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα αποφανθεί κάποια χρονική στιγμή για το αν πρόκειται για την κατοικημένη νησίδα Λευκή ή για το Φιδονήσι. Όποια κι αν είναι η απόφαση, όμως, ο Αχιλλέας δεν πρόκειται να ξαναβρεί την ηρεμία του, έστω και στην τελευταία του κατοικία.

Πηγή: ΑΠΕ