Αναγέννηση κυττάρων του αμφιβληστροειδούς

Για πρώτη φορά επιστήμονες επέτυχαν την αναγέννηση κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού σε ζώντα θηλαστικά. Το νέο επίτευγμα που μέχρι στιγμής αφορά μόνο ποντίκια ελπίζεται ότι θα μεταφραστεί κάποια ημέρα και σε θεραπεία για την τύφλωση στον άνθρωπο.
Ο ρόλος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού είναι να μετατρέπει το φως σε νευρικούς παλμούς που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζονται κύτταρα Μ ller, μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ενέχυσαν μια ουσία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ποντικών ώστε να εξουδετερώσουν διαφορετικούς τύπους νευρικών κυττάρων που εντοπίζονται σε αυτόν. Στη συνέχεια ενέχυσαν στα μάτια άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων αυξητικών παραγόντων και ινσουλίνης, επιτυγχάνοντας έτσι να κάνουν τις «μηχανές» των κυττάρων Μullerνα πάρουν ξανά «εμπρός» και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται εντός του χιτώνα.
Σημειωτέον, βέβαια, ότι πολλά από τα κύτταρα που δημιουργήθηκαν πέθαναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Ωστόσο ορισμένα εξ αυτών επιβίωσαν για τουλάχιστον 30 ημέρες, σημειώνουν οι επιστήμονες στη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κύτταρα Μ llerεντοπίζονται στον αμφιβληστροειδή όλων των σπονδυλωτών, γεγονός που μαρτυρεί ότι η κυτταρική πηγή της αναγέννησης υπάρχει και στο ανθρώπινο μάτι.

 Πηγή: Το ΒΗΜΑ