Το CERN "προσγειώθηκε" στην Αθήνα

Παρουσιάστηκε, χθες, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση του CERN, με τίτλο “Επιταχύνοντας την Επιστήμη”, η οποία ήρθε στην Ελλάδα. Μέχρι τις 31 Μαΐου, αναμένεται να την επισκεφθούν, περίπου, 10 χιλιάδες συμπατριώτες μας, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους δίνεται να μάθουν για το “πείραμα του αιώνα”.

Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, Μποζόνιο του Higgs, ALICE, CMS. Λέξεις άγνωστες ή δυσνόητες για τους περισσότερους, που κρύβουν, ωστόσο, εντυπωσιακές ανακαλύψεις, για την εξέλιξη του Σύμπαντος και τη θεμελιώδη δομή της ύλης. Η έκθεση του CERN «”Επιταχύνοντας” την Επιστήμη» ήρθε στη χώρα μας, και υπόσχεται να μοιραστεί τις ανακαλύψεις αυτές μαζί μας.

Έχοντας, ήδη, πραγματοποιήσει ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, βρίσκεται, από τις 12 Απριλίου, στην Ελλάδα, όπου και θα παραμείνει, μέχρι τις 31 Μαΐου, για να μας δείξει, με τρόπο κατανοητό, τι γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων.


Παρουσίαση της Έκθεσης

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου, το μεσημέρι, η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση, που δημιουργήθηκε από το CERN, προκειμένου να φέρει το κοινό όλου του κόσμου πιο κοντά στο μεγάλο πείραμα, παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις εγκαταστάσεις του οποίου και φιλοξενείται.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, απευθύνει χαιρετισμό

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, απευθύνει χαιρετισμό

 

Στην επίσημη παρουσίαση, το κοινό υποδέχθηκαν οι κ.κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, και Σταύρος Σάββας, Γεν. Διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής, σε μία γεμάτη αίθουσα, ενθαρρυντικό δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος του ελληνικού κοινού για την πρόοδο της επιστήμης και της έρευνας.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της Έκθεσης, και στάθηκε στο γεγονός ότι τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματά της αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 4.500 μαθητές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ο κ. Σάββας καλωσόρισε, επίσης, το κοινό, λέγοντας ότι είναι πολύ τιμητικό να μιλάει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που έχει σημαδέψει κάθε θετικό επιστήμονα στην Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι η Έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 60 χρόνων του CERN και τόνισε ότι η συνεργασία των φορέων εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή επισκεψιμότητα.

Ακολούθησε η ομιλία του κύριου Μανώλη Τσεσμελή, Διευθυντή στο CERN και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με θέμα: «Το CERN – Μία Πύλη προς την Έρευνα, την Καινοτομία, την Εκπαίδευση και τη Συνεργασία», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Έρευνας. Ο κ. Τσεσμελής παρουσίασε τα κυριότερα σημεία γύρω από τη βασική επιστήμη που μελετάται στο CERN, την καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας, και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας, αποτελώντας ένα διεθνές περιβάλλον συνεργασίας.

 

Από το CERN στις εφαρμογές για την καθημερινή ζωή

Όπως ανέφερε ο κ. Τσεσμελής, η βασική έρευνα στο CERN, συχνά, καταλήγει σε εφαρμογές για την καθημερινή ζωή, από το διαδίκτυο μέχρι την εξειδικευμένη ιατρική. Για παράδειγμα, επιταχυντές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία όγκων, για ιατρική διάγνωση και μελέτες του εγκεφάλου.

Ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής (έκθεμα) στον χώρο της Έκθεσης

Ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής (έκθεμα) στον χώρο της Έκθεσης

 

Ενώ ποιος μπορεί να παραβλέψει ότι, σε ένα γραφείο στο CERN, πριν από 25 χρόνια, ο Sir Timothy John Berners-Lee έκανε τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αυτού που, σήμερα, θεωρούμε αυτονόητο και αποκαλούμε Παγκόσμιο Ιστό: το World Wide Web. Στο τέλος του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, μαθητές από τη χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής ερμήνευσαν το τραγούδι «Μποζόνιο Higgs», το οποίο δημιουργήθηκε, ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα, από την κα. Χρύσα Αποστολάτου. Αμέσως μετά, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση «”Επιταχύνοντας” την Επιστήμη», η οποία εστιάζει στην τεράστια συνεισφορά του CERN και των πειραμάτων του, προκειμένου να απαντηθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη φυσική.

 

Η έκθεση – Ένα συναρπαστικό ταξίδι

Η έκθεση «”Επιταχύνοντας” την Επιστήμη» προσκαλεί το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχή του Σύμπαντος και στην… καρδιά της ύλης! Το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί στον χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64. Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Στην πρώτη ζώνη της έκθεσης, η «Μεγάλη Έκρηξη» περιγράφει την ιστορία του Σύμπαντος και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στη στιγμή της γέννησής του. Στη «Ζώνη της Ύλης» θα αναζητήσουμε τη θεμελιώδη δομή της ύλης, ενώ στη ζώνη «Έρευνα στο CERN», θα δούμε πώς διεξάγεται η επιστημονική έρευνα στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή. Διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια, επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, και ειδικά εκπαιδευμένοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στα μυστικά του CERN με έξυπνα καθημερινά παραδείγματα και τρόπο κατανοητό σε παιδιά ηλικίας 10 έως… 99 ετών!

Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή, και την υλοποιούν σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής Ε.Μ.Φ.Ε. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΕΚΠΑ, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών, και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έχει δημιουργηθεί από το CERN, με την υποστήριξη του Dudley Wright Foundation.

 

Είσοδος – Πρόγραμμα επισκέψεων (έως το Σάββατο, 31 Μαΐου 2014)

Γενικό κοινό 

Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή – ώρες 17:00 έως 21.00 (εκτός επίσημες αργίες).

Σάββατο και Κυριακή – ώρες 11:00 έως 21:00 (εκτός επίσημες αργίες).

Η είσοδος είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, κατά την είσοδο.

Σχολικές ομάδες

Οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.

Θα γίνονται δεκτές, με ελεύθερη είσοδο, τα πρωινά Δευτέρα με Παρασκευή, κατόπιν έγκαιρης κράτησης στα τηλέφωνα 210 9469631 – 632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 – 14:00).

 

Άτομα με κινητική αναπηρία – Δυνατότητα Διερμηνείας στη Νοηματική

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr

 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Το CERN “προσγειώθηκε” στην Αθήνα – Pathfinder.gr

http://www.pathfinder.gr/stories/3625951/%CF%84%CE%BF-cern-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1/