Για πρώτη φορά φωτογραφήθηκαν ψάρια στα 7,7 χιλιόμετρα βάθος!

Για πρώτη φορά κάμερες βιντεοσκόπησης στάλθηκαν και κατόρθωσαν να φωτογραφήσουν ψάρια, μήκους 30 εκατοστών, σε τόσο μεγάλο βάθος (7.703 μέτρων) στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην ιαπωνική τάφρο. Η φωτογράφηση έγινε από βρετανούς ωκεανογράφους, υπό τον δρα ‘Άλαν Τζέημισον του εργαστηρίου Oceanlab του πανεπιστημίου του Άμπερντην, που επέβαιναν σε ιαπωνικό ερευνητικό σκάφος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC. Κανείς ποτέ δεν είχε δει ζωντανά ψάρια σε τόσο μεγάλο βάθος, παρά μόνο σε μουσεία.

Oι ερευνητές ξαφνιάστηκαν από τον αριθμό και την κοινωνικότητα του κοπαδιού των 17 ψαριών (Pseudoliparis amblystomopsis της κατηγορίας hadal snailfish) που βρήκαν σε τόσο μεγάλα βάθη. «Νομίζαμε ότι τα ψάρια στα μεγαλύτερα βάθη θα ήσαν ακίνητοι, μοναχικοί, εύθραυστοι οργανισμοί, που θα πάλευαν για την επιβίωσή τους σε ένα περιβάλλον όπου θα σπάνιζε η τροφή, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι φωτογραφίες δείχνουν ομάδες κοινωνικών και δραστήριων ψαριών – πιθανώς ακόμα και οικογενειών- που τρέφονται με μικρές γαρίδες, παρόλο που ζουν σε ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα στη Γη», δήλωσε ο διευθυντής του Oceanlab καθηγητής Μόντι Πράιντι.

To συγκεκριμένο είδος ψαριού (hadal snailfish) ζει κάτω αποκλειστικά από τα 6.000 μέτρα, όπου επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, φοβερό κρύο και τεράστια πίεση από το νερό (8.000 τόνοι ανά τετραγωνικό μέτρο, ισοδύναμο με 1.600 ελέφαντες που στέκονται στην οροφή ενός μικρού αυτοκινήτου). Τα ψάρια αυτά ζουν μόνο στις τάφρους του Ειρηνικού και χρησιμοποιούν υποδοχείς δονήσεων στο ρύγχος τους για να προσανατολίζονται στο απόλυτο σκοτάδι και να βρίσκουν τη λεία τους.

Οι τηλεκατευθυνόμενες πλατφόρμες με τις κάμερες των επιστημόνων χρειάστηκαν πέντε ώρες για να καταβυθιστούν σε τέτοιο βάθος. Η έρευνα του Oceanlab έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος HADEEP, που άρχισε το 2007, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Τόκιο. Η επόμενη αποστολή θα γίνει το Μάρτιο του 2009 σε μεγαλύτερο ακόμα βάθος μέχρι 9 χιλιομέτρων, όπου ποτέ δεν έχει φθάσει καμία επιστημονική ομάδα.

Το μεγαλύτερο βάθος που έχουν ποτέ βρεθεί ψάρια, ήταν περίπου 8 χιλιόμετρα, στην τάφρο του Πουέρτο Ρίκο, το 1970, όμως το ψάρι ανασύρθηκε νεκρό στην επιφάνεια. Το προηγούμενο ρεκόρ βάθους για εντοπισμό ζωντανού ψαριού ήταν τα 7 χιλιόμετρα μέχρι σήμερα.

Η ζώνη της αβύσσου στους ωκεανούς εκτείνεται σε βάθος 3 – 6 χιλιομέτρων. Κάτω από τα 6 χλμ. και μέχρι τα 11 χλμ., εκτείνεται η λεγόμενη «ζώνη του ‘Αδη», που αποτελείται από πολύ στενές τάφρους, κυρίως στον Ειρηνικό ωκεανό, τις οποίες οι επιστήμονες μπορούν να εξερευνήσουν μόνο στέλνοντας ειδικά σχεδιασμένα τηλεκατευθυνόμενα βαθυσκάφη με κάμερες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ