Τι θα συνέβαινε αν όλοι οι άνθρωποι πηδούσαμε προς τα πάνω ταυτόχρονα; – Άλλος τρόπος υπολογισμού

Στα τέσσερα προηγούμενα άρθρα είδαμε: Τι θα συνέβαινε αν όλοι οι άνθρωποι πηδούσαμε προς τα πάνω ταυτόχρονα. Στο τελευταίο άρθρο από τα τέσσερα χρησιμοποιήσαμε σχέσεις από τη Φυσική και γνώσεις από τα Μαθηματικά.
Ωραία θα πει κάποιος και αν δεν ξέρεις όλη αυτή τη Φυσικη και τα Μαθηματικά δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα; Η απάντηση είναι πως ναι μπορείς να απαντήσεις αρκεί να διαθέτεις ανήσυχο πνεύμα και όρεξη για αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια προτείνουμε ένα τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που ναι μεν δεν είναι απολύτως ακριβής αλλά όπως είπαμε και πριν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις.
Η ιδέα πίσω από αυτή την αντιμετώπιση είναι να συγκρίνουμε τα ποσά ενέργεια που απελευθερώνει ένα σεισμός με την ενέργεια που απελευθερώνει το ταυτόχρονο άλμα όλων των ανθρώπων.
 
Ας αρχίσουμε με το σεισμό
Ο τελευταίος πολύ μεγάλος σεισμός ήταν στις 11 Μαρτίου 2011 στην Ιαπωνία και είχε μέγεθος 9 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Αν δεν πάρουμε υπόψη τις καταστροφές που προκάλεσε, οι επιπτώσεις που είχε αυτός ο σεισμός πάνω στη Γη ήταν οι εξής:
 
Γεωλογικές και γεωφυσικές επιπτώσεις
Κατά τη διάρκεια του σεισμού καταγράφηκε μετατόπιση του βυθού της θάλασσας, κοντά στο επίκεντρο, κατά 24 μέτρα (79 πόδια), 4 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη παρόμοια μέτρηση στην Ιαπωνία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μετατόπιση μέχρι σήμερα, αλλά πιθανότατα όχι και η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς υπολογίζεται πως ο σεισμός της Σουμάτρας το 2004 θα μπορούσε να έχει μετατοπίσει τον βυθό κατά 30 μέτρα.
Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως από τον σεισμό δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ ο Μπράιαν Ατγουότερ, επιστήμονας της υπηρεσίας δήλωσε πως «η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν τον σεισμό ισοδυναμεί σχεδόν με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε διάστημα ενός μήνα».
 
Μείωση της διάρκειας της ώρας
Χάρη στον σεισμό της 11ης Μαρτίου η διάρκεια της 24ώρης ημέρας στην Γη μίκρυνε κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον γεωφυσικό Ρίτσαρντ Γκρός από τη Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαδένα. «Αλλάζοντας την κατανομή της μάζας της Γης, ο σεισμός της Ιαπωνίας ανάγκασε τη Γη να περιστρέφεται πιο γρήγορα και οδήγησε στη μείωση της διάρκειας της ημέρας κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα». Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στη Χιλή (Φεβρουάριος 2010) είχε προκαλέσει τη μείωση της διάρκειας της ημέρας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.
 
Αλλαγές στον άξονα της Γης
Σύμφωνα με αναφορές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, η επίπτωση του σεισμού ήταν τόσο ισχυρή ώστε ο άξονας της Γης μετακινήθηκε κατά 4 ίντσες (περίπου 10 εκατοστά). Μία ξεχωριστή έκθεση από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το νησί Χονσού, το κύριο νησί της Ιαπωνίας, έχει μετατοπιστεί κατά 2,4 μέτρα προς τα ανατολικά. Ο Δόκτορας Ντάνιελ ΜακΝάμαρα, σεισμολόγος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, δήλωσε στη The Huffington Post ότι η καταστροφή άφησε ένα τεράστιο ρήγμα στον πυθμένα της θάλασσας, 217 μίλια σε μήκος και 50 μίλια σε πλάτος.
 
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι γεωλογικές συνέπειες αυτού του σςειμού ήταν τεράστιες αλλά και μετρήσιμες. Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά πρέπει να απελευθερώθηκαν τεράστια ποσά ενέργειας. Την ενέργεια που απελευθερώθηκε μπορούμε να την βρούμε αν επισκεφτούμε την ιστοσελιδα:
http://www.alabamaquake.com/energy.html#
Βάζοντας τον αριθμό 9 στο πρώτο κελί και πατώντας το κουμπί “Compute” παίρνουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

Δείτε τα νούμερα με τα βέλη.

Αν δείτε το πρώτο μπλε βέλος θα δείτε ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού ήταν 1,995262χ1018 Joules δηλαδή περίπου 2χ1018 Joules ή 2.000.000χ1012 Joules.
 
Ας δούμε την ενέργεια που απελευθερώνουν οι άνθρωποι κατά το άλμα τους
Αν υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι πέφτουν από ύψος 0,3m τότε η ενέργεια που θα μεταφέρουν στη Γη είναι:
Ε = m.g.h, όπου m η μάζα όλου του πληθυσμού της Γης που θεωρούμε ότι είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια, g η επιτάχυνση της βαρύτητας που για ευκολία την θεωρούμε 10N/kg, h είναι το μέγιστο ύψος στο οποίο φθάνουν κατά το άλμα τους και θεωρούμε ότι είναι περίπου 0,3m.
Βάζοντας τα νούμερα και κάνοντας τις απαραίτητες πράξεις βρίσκουμε:
Ε = 1,05χ1012 Joules ή για ευκολία Ε = 1012 Joules δηλαδή σχεδόν η ενέργεια που απελευθερώνει ένας σεισμός περίπου 4,8 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ.
Αν συγκρίνετε τα δυο νούμερα θα δείτε ότι η ενέργεια του σεισμού που είχε γεωλογικές επιπτώσεις πάνω στη Γη είναι 2.000.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που απελευθερώθηκε από το άλμα των ανθρώπων. Επομένως το άλμα δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο αποτέλεσμα στη Γη.