Αυτοκαθαριζόμενα τζάμια και υδροφοβικά μαγιό

Την αδιάβροχη επιφάνεια των φτερών της πεταλούδας κατάφεραν να μιμηθούν οι επιστήμονες του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας στο Ομπερβιλιέ, στο Παρίσι. Δημιούργησαν λοιπόν ένα υγρό πολυμερές με βάση το πυρίτιο το οποίο στη συνέχεια περιέχυσαν πάνω από ένα πραγματικό φτερό πεταλούδας επιτρέποντάς του στη συνέχεια να στεγνώσει. Οι ειδικοί στη συνέχεια ξεφλούδισαν τη στεγνή πλέον «νεραϊδένια» αδιάβροχη επικάλυψη πάχους μόλις 900 νανομέτρων, που αντιστοιχεί σε εννέα εκατομμυριοστά του χιλιοστού. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η πρωτότυπη μέθοδος έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει από την επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται το νερό και τις ακαθαρσίες, γεγονός που την κάνει ιδανική για γυάλινες επιφάνειες, όπως π.χ. παράθυρα και τζαμαρίες.

Από την άλλη, ελβετοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό ύφασμα το οποίο χάρη στη νανοτεχνολογία δεν βρέχεται ποτέ! Το καινοτόμο ύφασμα είναι επινόηση των ειδικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Το μυστικό του κρύβεται στις ίνες πολυεστέρα οι οποίες είναι καλυμμένες από εκατομμύρια μικροσκοπικά νήματα σιλικόνης αποτρέποντας τη διείσδυση του νερού σε αυτές. Ετσι οι σταγόνες παραμένουν στην επιφάνεια του «υδροφοβικού» υφάσματος και ένα τίναγμα αρκεί για τη στεγνή απομάκρυνσή τους.

«Στην ουσία το νερό παραμένει πάνω από τα νανονήματα σιλικόνης όπως ακριβώς ένας φακίρης κάθεται πάνω σε μια επιφάνεια με καρφιά» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Στέφαν Ζίγκερ. Ανάμεσα στα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί ήταν και η βύθιση του υφάσματος στο νερό για δύο μήνες. Αποτέλεσμα; Ακόμη και έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το κομμάτι πολυεστέρα παρέμεινε απολύτως στεγνό. Πρόκειται για μια τεχνική η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, πέρα από τον πολυεστέρα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη σε βαμβάκι, μαλλί ή και βισκόζη. «Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν εφαρμοζόταν στα μαγιό» προτείνει ο επιστήμονας ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ρούχων η ποιότητα των οποίων δεν θα αλλοιώνεται από εξωγενείς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λερώνονται ποτέ!

ΒΗΜΑ της Κυριακής 7-12-2008