Μαγνητικό πεδίο επαναφέρει ασθενή από κώμα

Αποτέλεσμα εικόνας για ανάνηψηΈνας Αμερικανός ασθενής, που έπεσε σε κώμα μετά από τροχαίο ατύχημα, ανέκτησε την ικανότητα ομιλίας μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεσή του σε μαγνητικό πεδίο. Η κατάσταση του Josh Villa ήταν μη αναστρέψιμη λόγω εκτεταμένων εγκεφαλικών τραυμάτων. Όταν η “Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση” (TMS) στόχευσε τον εγκέφαλο του, μπόρεσε να προφέρει απλές λέξεις, και να απαντήσει σε εντολές, αναφέρει το περιοδικό New Scientist. Η επιστημονική ομάδα που εδρεύει στο Σικάγο σχεδιάζει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστώσει εάν η θεραπεία έχει αποτελέσματα και σε άλλους ασθενείς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γιατρούς να προβλέψουν το βαθμό της εγκεφαλικής βλάβης που έχουν υποστεί οι ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα.

Ο Josh Villa ήταν 26 χρονών όταν εκσφενδονίστηκε από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του και, σχεδόν ένα χρόνο μετά, ήταν σε θέση να ανοίξει τα μάτια του, χωρίς όμως να ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα. Η Δρ. Theresa Pape, από το US Department of Veterans Affairs, τον ενέγραψε σε μια έρευνα έξι εβδομάδων, κατά την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο τοποθετήθηκε μπροστά στο κεφάλι του. Η ιδέα ήταν να ερεθίσουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων, σε αυτή την περίπτωση, τα κύτταρα του “πλαγιοπίσθιου φλοιού” , ένα μέρος του εγκεφάλου που διεγείρει άλλα μέρη του.

Μετά από 15 συνεδρίες, γυρνούσε το κεφάλι του και κοίταζε το άτομο που του μιλούσε. Στη συνέχεια άρχισε να υπακούει σε απλές εντολές, όπως το να ακολουθεί την κίνηση του αντίχειρα και του δακτύλου, όταν του ζητείτο, και μπορούσε να παράγει απλές λέξεις. Μετά από 30 συνεδρίες, δεν υπήρξε περαιτέρω βελτίωση και επέστρεψε στο σπίτι του. Η Δρ. Pape πρόσθεσε ότι η θεραπεία βελτίωσε κατά πολύ τη φροντίδα του ασθενή, ενώ ελπίζει ότι σύντομα θα ξεκινήσει παρόμοια θεραπεία σε έναν δεύτερο ασθενή που βρίσκεται σε κώμα.

Φυσική ανάνηψη

Ωστόσο, ένας άλλος επιστήμονας προειδοποιεί ότι ίσως να μην οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στη μαγνητική διέγερση. Ο Δρ. John Whyte, από το Moss Rehabilitation Research Institute στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι μετά από οχτώ μήνες εγκεφαλικής βλάβης, μια αυθόρμητη βελτίωση αυτού του τύπου “δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο.”

“Πιστεύω ότι οι ηλεκτρομαγνητικές θεραπείες αυτού του είδους ενδεχομένως να περιέχουν θεραπευτικές ελπίδες. Ωστόσο, η απόδειξη της αποτελεσματικότητας τους είναι πολύ δύσκολη λόγω των εξαιρετικά ευμετάβλητων επιπτώσεων της φυσικής ανάνηψης. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις παρέχουν ελάχιστες αποδείξεις, εκτός εάν η θεραπεία γίνεται πολύ αργά (ώστε η αυθόρμητη ανάνηψη να είναι ελάχιστη) και ο ασθενής μελετάται για κάποιο διάστημα πριν από τη θεραπεία αλλά και κατόπιν αυτής,” πρόσθεσε ο Δρ. Whyte.

Η Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα, αλλά και σε ασθενείς με βλάβες του νωτιαίου μυελού.

BBC News