Οστά κατά παραγγελία

imageΝοσοκομεία στην Ιαπωνία «τρέχουν» αυτή τη στιγμή την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο κλινική δοκιμή με χρήση οστών του κρανίου- προϊόντων εργαστηρίου που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των ασθενών. Αν η δοκιμή αυτή στεφθεί με επιτυχία θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων οστών μέσα σε λίγες ώρες από ένα ατύχημα, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να λάβει τα καινούργια τεχνητά οστά του τα οποία θα είναι φτιαγμένα ακριβώς στα μέτρα του.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τεχνητών οστών είναι ίδια με εκείνη που εφαρμόζεται στη βιομηχανία για την «εκτύπωση» τρισδιάστατων αντικειμένων. Το σύστημα της εταιρείας Νext 21 στο Τόκιο ακολουθεί ακριβώς τη λογική που ακολουθείται όταν ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης αφήνει σταγόνες επάνω στο χαρτί. Μόνο που το νέο σύστημα «εκτύπωσης» οστών χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη σκόνη φωσφορικού ασβεστίου (πρόκειται για το κύριο συστατικό των οστών) και μια υγρή κόλλα η οποία αποτελείται κατά 80% από νερό, για να δημιουργήσει τα οστά στρώμα στρώμα.

Το σχήμα των οστών που προκύπτουν είναι «κομμένο και ραμμένο» σύμφωνα με τα οστά του λήπτη, αφού το σύστημα δημιουργεί τα οστά με βάση μετρήσεις από αξονικές τομογραφίες του ασθενούς. Τα εμφυτεύματα ονομάζονται CΤ Βone (το όνομά τους εξάγεται από το CΤ scan που είναι η αξονική τομογραφία) και προς το παρόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για αντικατάσταση οστών στο κρανίο, αφού είναι πολύ εύθραυστα και δεν μπορούν να στηρίξουν το βάρος των άκρων. Συγχρόνως δεν είναι μόνιμα, καθώς μέσα σε ένα- δύο χρόνια από την τοποθέτησή τους και ανάλογα με την έκταση της αρχικής βλάβης, αντικαθίστανται σταδιακά με αληθινό οστό το οποίο αναγεννάται. Οπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, θεωρητικώς θα μπορούσε κάποια ημέρα ένα εργαστήριο στο Τόκιο να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της αξονικής τομογραφίας ενός ασθενούς ώστε να δημιουργεί το οστό που έχει ανάγκη μέσα σε λίγες ώρες από ένα ατύχημα που μπορεί να του συνέβη σε κάποια μακρινή περιοχή της Γης.

Πηγή: ΒΗΜΑ