Ευεξία: Μύθοι και πραγματικότητα

 Όλοι γνωρίζουμε ότι στον αιώνα μας η καλή φυσική κατάσταση, είναι απαραίτητο συστατικό για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία μιας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από την φύση του. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι που περιστοιχίζουν την πολυπόθητη ισορροπία.

 Οι μύθοι για την καλή φυσική κατάσταση ξεκίνησαν επειδή όλοι μας λίγο πολύ αντιδρούμε διαφορετικά στην άσκηση και τη δίαιτα. Έτσι, κάτι που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για εμάς ίσως να μην συνίσταται για το φίλο ή το συγγενή μας, ακόμα και εάν ο στόχος είναι κοινός.

Μύθος #1: Για να προστατεύσετε τα γόνατα σας θα πρέπει να καταφύγετε σε διάδρομο γυμναστικής

imageΤο τρέξιμο αποτελεί ένα πολύ καλό είδος καρδιαγγειακής άσκησης και παρότι το τρέξιμο σε έναν διάδρομο γυμναστικής είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με τον πραγματικό δρόμο, σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι επιβαρυντικό για τα γόνατα. Τα πολυόργανα γυμναστικής, τα βάρη, το ποδήλατο αποτελούν πολύ καλύτερες εναλλακτικές και έχουν μικρότερο αντίκτυπο.


Μύθος #2: Οι ασκήσεις κοιλιακών θα σας βοηθήσουν να εξαφανίσετε την κοιλιά σας

Παρότι η εξάσκηση των κοιλιακών μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών σας, δεν πρόκειται να σας απαλλάξουν από το περιττό πάχος στο στομάχι σας. Ο μόνος τρόπος να αναδείξετε τους κοιλιακούς σας μύες είναι να χαμηλώσετε το ποσοστό λίπους στο σώματος σας. Οι περιοχές στις οποίες είναι αποθηκευμένο το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους θα είναι οι τελευταίες στις οποίες θα δείτε διαφορά. Η υιοθέτηση μιας σωστής καρδιαγγειακής εξάσκησης, ασκήσεων αντοχής και η σωστή διατροφή είναι ο μόνος τρόπος να μειώσετε το συνολικό λίπος του σώματος σας και να αναδείξετε τους κοιλιακούς σας.


Μύθος #3: Εάν δεν ιδρώνετε, δεν ασκείστε αρκετά

Ο ιδρώτας είναι ένας τρόπος ψύξης του σώματος. Κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν πολύ πιο εύκολα σε σχέση με κάποιους άλλους. Η τροφή που καταναλώνουμε παίζει ίσως σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση.


Μύθος #4: Τα όργανα γυμναστικής είναι πάντα πιο ασφαλή σε σχέση με τα ελεύθερα βάρη

Είναι γνωστό ότι τα όργανα γυμναστικής είναι πολύ καλά εργαλεία και είναι πολύ πιο εύκολα και ασφαλή στη χρήση τους σε σχέση με τα ελεύθερα βάρη, όμως, εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό το ίδιο εύκολα όπως και τα ελεύθερα βάρη. Επίσης, όσον αφορά στην προπόνηση με ελεύθερα βάρη, αυτά έχουν την ικανότητα να δουλεύουν ταυτόχρονα, εκτός από τον κύριο μυ, και τους συνεργούς μύες, δηλ. τους μύες που συνεργάζονται με τον πρωταγωνιστή για την εκτέλεση της άσκησης. Όπως και να έχει, για καλύτερα αποτελέσματα χωρίς τραυματισμούς, θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε γυμναστές ή ειδικούς που, κρίνοντας τις ανάγκες, το επίπεδο και την φυσική μας κατάσταση, θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα που μας ταιριάζει.


Μύθος #5: Εάν δεν πιαστείτε την επόμενη μέρα, θα πρέπει να ασκηθείτε περισσότερο

Το «πιάσιμο» ή DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) δηλαδή “καθυστερημένη εκκίνηση μυϊκού πόνου” δεν είναι καλός δείκτης εκγύμνασης. Θα πρέπει να εστιάσετε σε συγκεκριμένη μυϊκή κόπωση. Πρόκειται για αδυναμία των μυών, εφόσον έχετε φτάσει στα όρια σας. Όσο ξεκουράζεστε, τεντώνεστε και ακολουθείτε μια σωστή δίαιτα θα μπορέσετε να αναρρώσετε πιο γρήγορα και να αποφύγετε το έντονο πιάσιμο.


Μύθος #6: Μπορείτε να γυμνάζετε έντονα τους κοιλιακούς σας καθημερινά

Οι κοιλιακοί σας μύες (εμπρόσθιοι, οπίσθιοι και πλάγιοι) συνδέονται πολύ στενά μεταξύ τους, ουσιαστικά μοιάζουν με τα επιμέρους τμήματα μίας κολώνας που, όλα μαζί, προστατεύουν τα εσωτερικά μας όργανα και με τη βοήθεια και των ραχιαίων μυών στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Εάν κάποιος από τους κοιλιακούς μύες είναι αδύναμος, είναι φυσικό να επιβαρύνεται ιδιαίτερα κάποιος άλλος για να μπορέσει να μας προσφέρει τη στήριξη και την προστασία που χρειαζόμαστε. Έτσι, όπως όλοι οι μύες, χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά από έντονη άσκηση. Εάν ασκείτε τους κοιλιακούς σας ελαφρά κάθε μέρα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Παρόλα αυτά, εάν τους εξασκείτε έντονα, τότε θα πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον μια μέρα να περάσει πριν τους καταπονήσετε ξανά.


Μύθος #7: Η καλή φυσική κατάσταση απαιτεί έντονη άσκηση και χαμηλό βάρος

Η παραπάνω πρόταση δεν είναι απαραιτήτως σωστή. Η διατροφή και οι μυϊκές ίνες της καρδιάς παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση των μυών του σώματος. Η άσκηση θα σας βοηθήσει στη γράμμωση, όμως η δίαιτα και η καρδιά σας θα σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος. Πιθανότατα, η έντονη άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες, όμως δεν θα κάνουν και πολλά με τη δόμηση των μυών. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να χειριστείτε κατάλληλα τον τρόπο που ασκείστε και να καθορίσετε ποια μέρη του σώματος χρειάζονται περισσότερη και ποια λιγότερη άσκηση.


Μύθος #8: Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να αφιερώστε ώρες σε καρδιαγγειακές ασκήσεις και να χάσετε θερμίδες

Αυτό δεν είναι επίσης απαραιτήτως αλήθεια. Εάν περιορίσετε τις θερμίδες που παίρνετε σε ένα ποσοστό κάτω από το Βασικό Μεταβολικό σας Ρυθμό, ο μεταβολισμός σας θα μειωθεί και θα αναγκάσει το σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος. Εάν ασχολείστε μόνο με καρδιαγγειακές ασκήσεις, δεν θα δομήσετε μύες, οι οποίοι καίνε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το λίπος. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες από 1200 έως 1300 θερμίδες και οι περισσότεροι άνδρες θα πρέπει να βρίσκονται γύρω στις 1700 με 1800 θερμίδες τη μέρα.

Divine Caroline