Το πιο σκοτεινό αντικείμενο στο σύμπαν

segue1_galaxy

Οι γαλαξίες μας φαίνεται ότι λάμπουν στο διάστημα σαν να τα διαμάντια, όμως η λαμπρότητα τους οφείλεται στα δισεκατομμύρια φωτεινά άστρα και τα λαμπερά νεφελώματα που περιέχουν. Αλλά, ο Segue 1 δεν λάμπει όπως οι περισσότεροι γαλαξίες. Θεωρείται μάλιστα σαν ο πιο σκοτεινός γαλαξίας στην γειτονιά μας. Ο Segue 1 (φωτογραφία) απέχει μόνο 75.000 έτη φωτός από τη Γη, αλλά παρέμενε άγνωστος μέχρι το 2006, διότι η συνολική εκπομπή φωτός του είναι μόνο 300 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας.
Αυτό είναι παράξενο. Τα λίγα άστρα στον γαλαξία Segue 1 κινούνται τόσο γρήγορα, που οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η βαρύτητα του γαλαξία πρέπει να είναι πολύ ισχυρή, για να μην διαφεύγουν έξω από αυτόν. Η εκτίμηση των αστρονόμων είναι ότι  η βαρύτητα πρέπει να δημιουργείται τουλάχιστον από ένα εκατομμύριο ηλιακές μάζες. Τα ορατά όμως άστρα και το αέριο που φαίνεται να έχει, δεν είναι αρκετά για να δημιουργούν την βαρύτητα που εκτιμάται Αυτό σημαίνει ότι πρέπει αν αποτελείται εξολοκλήρου από εξωτική σκοτεινή ύλη.
Η μελέτη των νάνων γαλαξιών όπως είναι ο Segue 1, θα μπορούσε να μας δείξει περισσότερα στοιχεία για την σκοτεινή ύλη. Για παράδειγμα, αν οι πυρήνες αυτών των γαλαξιών είναι λιγότερο πυκνοί από ότι προβλέπει το στάνταρτ μοντέλο στο πως συμπεριφέρεται η ψυχρή σκοτεινή ύλη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το υλικό του πυρήνα είναι θερμή ή είναι επιρρεπές στην αυτοκαταστροφή, ή ότι φτιάχνεται από πολύ ελαφρά σωματίδια (από την διάσπαση της σκοτεινής ύλης). Τέτοια ύλη πιστεύεται ότι υπήρχε στις απαρχές του σύμπαντος, ενώ μπορεί να υπάρχει πολύ λίγη ακόμα γύρω μας, που όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα. 
Ακόμα καλύτερα θα ήταν να βρεθεί ένα “σκοτεινό άστρο” – μια ψυχρή, μεγάλη φυσαλίδα αερίου από σκοτεινή ύλη. Εν τω μεταξύ ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων LHC στο CERN αναζητά σωματίδια σκοτεινής ύλης, και έτσι ίσως το πιο «καυτό πράγμα πάνω στη Γη» να φωτίσει το πιο αμυδρό πράγμα του διαστήματος.

Πηγή: NewScientist