Συγχωνεύτηκαν δύο άστρα καθώς πλησίασαν οι τροχιές τους

Για τους αστροφυσικούς, η φράση “και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν” πήρε ένα εντελώς νέο νόημα, μετά την άμεση παρατήρηση – για πρώτη φορά – της τελικής συγχώνευσης δύο άστρων, τα οποία βρίσκονταν σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο και μάλιστα πολύ κοντά.
Οι ειδικοί είχαν προτείνει εδώ και δεκαετίες ότι τέτοια άστρα – που περιστρέφονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο που τα εξωτερικά στρώματά τους πρακτικά εφάπτονται – θα πρέπει τελικά να αναμιχθούν. Μια νέα εργασία, από τον Romuald Tylenda του Αστρονομικού Κέντρου “Νικόλαος Κοπέρνικος” στην Πολωνία, κατάφεραν να απεικονίσουν τα δύο άστρα επί τω έργω

twostars

 

Εν συντομία

  • Επιστήμονες παρατήρησαν άμεσα, για πρώτη φορά, τη συγχώνευση δύο άστρων που στρέφονταν πολύ κοντά το ένα γύρω από το άλλο
  • Όταν οι πυρήνες των άστρων συγχωνεύτηκαν, τα δύο άστρα μαζί εμφανίστηκαν να είναι 10.000 φορές πιο λαμπρά από την αρχική φωτεινότητά τους και πάνω από 30.000 φορές φωτεινότερα από τον ήλιο.
  • Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει κι άλλες παρόμοιες εκρήξεις που παρατηρήθηκαν από τους αστρονόμους
Ο ισχυρισμός των ερευνητών της αλίευσης των άστρων επί τω έργω “είναι συναρπαστικό,” λέει ο Robert Williams του Ινστιτούτου Επιστήμης Διαστημικών Τηλεσκοπίων στη Βαλτιμόρη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Τα αποτελέσματα, που πρόκειται να εμφανιστούν στο περιοδικό Αστρονομία & Αστροφυσική, προστίθεται σε προηγούμενες εργασίες του Williams για το ζεύγος των άστρων, που ονομάζεται V1309 Scorpii.
Το διπλό σύστημα V1309 Sco ανακαλύφθηκε το 2008, όταν ξέσπασε μια λαμπρή έκλαμψη. Οι αστρονόμοι είχαν προτείνει διάφορες εξηγήσεις για την έκρηξη από τότε, χωρίς την επίτευξη κάποιας συναίνεσης τους, για την αιτία.
Οι Πολωνοί ερευνητές βρήκαν ότι η λάμψη από το V1309 Sco ήταν αρχικά ένας διπλός αστέρας σε στενή επαφή, που η περίοδος περιστροφής τους ήταν μόνο 1,4 ημέρες.
Όμως, ο Tylenda είχε – με ένα τηλεσκόπιο στην Βαρσοβία – κατά τύχη ερευνήσει την ίδια περιοχή για αρκετά χρόνια. Μελετώντας τις φωτογραφίες που λήφθηκαν από το 2002 ανακάλυψε μεταβολές στη φωτεινότητα που αποδεικνύουν ότι ο V1309 αρχικά ήταν ένας διπλός αστέρας σε επαφή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η περίοδος μειώθηκε καθώς τα αέρια εξωτερικά στρώματα των άστρων ενώθηκαν μαζί σε ένα και μόνο αέριο στρώμα.
Κάποια στιγμή ο Tylenda είδε την λαμπρότητα του άστρου να αυξήθηκε κατά έναν παράγοντα 300 μέσα σε 10 μέρες. Τον Αύγουστο του 2008 έγινε μια μεγάλη έκλαμψη όταν οι πυρήνες των άστρων συνενώθηκαν οπότε η λαμπρότητα αυξήθηκε ταχύτατα. Έτσι, το αντικείμενο αυτό έγινε 30.000 λαμπρότερο από τον ήλιο καθώς η ενέργεια διαχεόταν από το κέντρο προς τα έξω, για να επιστρέψει στην αρχική του λαμπρότητα μετά από μερικούς μήνες.

 

Πηγή: Discovery News