Οι εκκεντρικοί: 12 ιδιοφυΐες και οι περίεργες!!! συνήθειές τους – Μέρος δεύτερο

Συνέχεια του άρθρου: “Οι εκκεντρικοί: 13 ιδιοφυΐες και οι περίεργες!!! συνήθειές τους – Μέρος πρώτο
 

7. Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ κάπνιζε σαν φουγάρο

%IMAGEALT%
Τι να πει κανείς για τον επιστήμονα Φρόιντ! Ένας πρωτοπόρος σε αυτό που σήμερα λέγεται νευροεπιστήμη. Πρόσφερε ενόραση στο υποσυνείδητο, αλλάζοντας τον τρόπο που οι ψυχολόγοι προσέγγισαν το ανθρώπινο μυαλό. Η δική του ιδιοτροπία; Η νικοτίνη και η κοκαίνη.
Ο εθισμός του Φρόιντ ξεκίνησε νωρίς νωρίς. Σε ηλικία 20 ετών δοκίμασε το πρώτο τσιγάρο και η συνέχεια ήταν… δραματική, καπνίζοντας σχδόν ασταμάτητα. Στενός του φίλος τον προειδοποίησε ότι καπνίζοντας όλη μέρα πούρα θα του προκαλούσε επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία.
Προσπάθησε να το κόψει, αλλά η όλη διαδικασία του προκάλεσε κατάθλιψη. Αλλά πόσο κακό ήταν αυτό; «Λίγο αφότου έκοψα το κάπνισμα, η καρδιά μου υπέφερε από κάτι άλλο, χειρότερο από τότε που κάπνιζα και μαζί με αυτό μία κατάπτωση της διάθεσης με εικόνες θανάτου (…)», έγραψε ο ίδιος. Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ δεν κατάφερε να κόψει τεικά το κάπνισμα, ακόμη και μετά από 33 χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα και τη γνάθο για αφαίρεση καρκινικών όγκων. Όσον αφορά την χρήση της κοκαίνης, ο σπουδαίος ψυχίατρος πειραματίστηκε με την ουσία, μοιράζοντάς τη μάλιστα σε φίλους και τη σύντροφό του.

Πέραν της ανθρώπινης ψυχής είχε μελετήσει και τη σεξουαλική ζωή των χελιών

Το 1884 διαφήμισε τις «θεραπευτικές» ιδιότητες της κοκαΐνης σε μία έγγραφη αναφορά του με τίτλο «Περί Κοκαΐνης» και την οποία αποκαλούσε έναν «ύμνο σε αυτή τη μαγική ουσία».
 

8. Καφέ… ντε Μπαλζάκ: Έπινε 50 καφέδες τη μέρα!

 

%IMAGEALT%
Ο Πολ Τζιαμάτι ως Ονορέ ντε Μπαλζάκ

 

Θεωρείτε ότι πίνοντας πάνω από 2-3 καφέδες την ημέρα είστε εθισμένοι; Πλανάστε πλάνην οικτράν, γιατί ίσως δεν γνωρίζεται ότι υπήρξε άνθρωπος που έπινε… 50 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Ο λόγος για τον γάλλο μυθιστοριογράφο Ονορέ ντε Μπαλάζ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο ντε Μπαλζάκ έπινε 50 καφέδες κάθε μέρα, κοιμόταν σπάνια ειδικά όταν έγραφε το μνημειώδες έργο του «Ανθρώπινη Κωμωδία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε γαλλικό περιοδικό το 1830 με τίτλο «Οι χαρές και οι ωδίνες του καφέ», ο Μπαλζάκ περιέγραψε το ρόφημα με έναν άκρως ποιητικό τρόπο. «Αυτός ο καφές πέφτει στο στομάχι σου και αμέσως προκαλείται μία γενική αναστάτωση. Οι ιδέες αρχίζουν να μετακινούνται σαν τάγματα του Μεγάλου Στρατού στο πεδίο μάχης και η μάχη ξεκινά.  Όλα φτάνουν καλπάζοντας στο μυαλό…» έγραφε.

Η παροιμιώδης εξάρτηση του Μπαλζάκ από τον καφέ με αλυσίδες καφενείων όπως το καναδικό «Βalzac Coffee» και το γερμανικό «Βalzac’s Coffee» έχουν αξιοποιήσει τη σύνδεση του ονόματος του γάλλου συγγραφέα με το δημοφιλές ρόφημα.

Η δύναμη της ζωής μου! Ήπια 30.000 φλιτζάνια γράφοντας την Ανθρώπινη Κωμωδία!

Όταν πια και τα 50 φλιτζάνια δεν του έκαναν τίποτα, κατανάλωνε ολόκληρους κόκκους, ακόμα και τα κατακάθια! Φρίκη! Λένε ότι σε αυτή του την εξάρτηση, αλλά και την υπερφαγία του οφείλεται ο θάνατός του. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ είχε κι άλλο ένα πάθος: ήταν εθισμένος σεξουαλικά  με τιτλούχες, κοινώς δούκισσες, κοντέσες και μακρησίες, χωρίς βέβαια να τον «χαλάνε» και οι πληθωρικές ανώνυμες.
 

9. Αγκάθα Κρίστι: Έγραφε οπουδήποτε αλλού εκτός απ’ το γραφείο

%IMAGEALT%
Η «Βασίλισσα του εγκλήματος» έγραψε 66 αστυνομικά μυθιστορήματα και 14 συλλογές διηγημάτων. Όμως η Αγκάθα Κρίστι είχε μία ιδιομορφία στο γράψιμό της. Και δεν εννοούμε στον τρόπο γραφής της, αλλά στο πού έγραφε.

Αποκαλούσε τον εαυτό της «μια τέλεια μηχανή που φτιάχνει λουκάνικα»

Η Κρίστι δεν έγραφε σε… γραφείο. Το «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές» για παράδειγμα το έγραψε σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Χρησιμοποιούσε όμως γραφομηχανή, αν και για την Κρίστι το να γράφει η ίδια ήταν μέρος της ιεροτελεστίας της συγγραφής. Αυτή η διαδικασία ήταν συχνά αποσπασματική. Έγραφε όταν είχε διάθεση, πολλές φορές στο τραπέζι της κουζίνας ή στο υπνοδωμάτιό της.
 

10. Δρ Γιοσίρο Νακαμάτσου: Ένας τρελός επιστήμονας

%IMAGEALT%
Θέλει να τον αποκαλούν Σερ Δόκτωρ ΝακαΜατς και είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εφευρέτες για τους οποίους ίσως δεν γνωρίζουμε πολλά. Ο Νακαμάτσου ανακάλυψε τη δισκέτα το 1952 και έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 3.300 πατέντες στη ζωή του, κατέχοντας -σύμφωνα με τους ισχυρσμούς του- το παγκόσμιο ρεκόρ.
Ο δρ. ΝακαΜατς πιστεύει στα διανοητικά οφέλη της παρατεταμένης, χωρίς αέρα παραμονής κάτω από το νερό, κοινώς η στέρηση του οξυγόνου. Όπως ο ίδιος επισημαίνει «Για να πεινάσει από οξυγόνο ο εγκέφαλος, πρέπει να βουτήξεις βαθιά αφήνοντας πίεση του νερού να στεγνώνει από αίμα το κεφάλι. Στα τελευταία 5 δευτερόλεπτα πριν το θάνατο, φαντάζομαι μία εφεύρεση». Μόλις το ερέθισμα εμφανιστεί, το καταγράφει με ένα ειδικό αδιάβροχο σημειωματάριο από πλαστικό που έχει εφεύρει και κολυμπά πίσω στην επιφάνεια.

Για 40 χρόνια φωτογράφιζε και ανέλυε κάθε γεύμα που είχε

Ένα άλλο κλειδί για την επιτυχία του Νακαμάτσου; Η έμπνευση μέσα σε ένα «ήσυχο δωμάτιο», ένα μπάνιο δηλαδή με πλακάκια 24 καρατίων. Όπως εξηγεί, τα πλακάκια μπλοκάρουν τα κύματα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου που βλάπτουν την δημιουργική διαδικασία.
 

11. Εντγκαρ Άλαν Πόε: «Εβγαζε» τα μάτια των εκδοτών του

%IMAGEALT%
Συγγραφέας του 1800 που δεν είχε τα σύγχρονα εργαλεία συγγραφής που υπάρχουν στην εποχή μας, ωστόσο ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, έκανε ένα βήμα παραπέρα: έγραφε τα έργα του σε λωρίδες χαρτιού τις οποίες ένωνε με βουλοκέρι και τις έκανε κυλίνδρους. Η συνήθεια αυτή είχε φέρει στα όριά του τους εκδότες του που έδιναν πραγματικό αγώνα για να δέσουν τις ιστορίες.
 

12. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Λουζόταν με παγωμένο νερό πριν συνθέσει

%IMAGEALT%
Ο Μπετόβεν αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών.
Οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα για πιάνο που συνέθεσε αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του. Από πολλούς αναγνωρίζεται ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες.

Παρά την απώλεια της ακοής του έγραφε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του

Είχε όμως και αυτός τις ιδιορρυθμίες του. Πριν καθίσει στο πιάνο για να συνθέσει, έβαζε το κεφάλι του σε παγωμένο νερό! Το ίδιο έκανε με τα χέρια του, ενώ λέγεται ότι έβρεχε και τα ρούχα του, θεωρώντας ότι αυτό το βοηθούσε και του έδινε έμπνευση. Και μάλλον είχε δίκιο.
 
Πηγή: www.newsonly.gr